Monday, November 15, 2010

Untuk pengetahuan semua MRTA atau Mortgage Reduced Term Assurance merupakan sejenis perlindungan insurans untuk pinjaman perumahan. Tujuan individu membeli polisi MRTA tidak lain adalah sebagai perlindungan kewangan terhadap baki pinjaman yang belum dibayar sekiranya berlaku kematian kepada peminjam. Jadi polisi MRTA ini akan membayar baki pinjaman yang terunggak.

Ciri-ciri MRTA

1. Bayaran lump sum (sekali gus).

2. Biasanya akan dimasukkan didalam loan sekiranya jumlah premium terlalu mahal (bg membolehkan bayaran secara bulanan).

3. Sekiranya premium dimasukkan bersama pinjaman, premium tersebut juga dikenakan faedah oleh pihak bank. Jadi, jumlah premium yang perlu dibayar akan lebih tinggi dari sepatutnya.

4. Tempoh perlindungan sama seperti tempoh pinjaman.

5. Jumlah perlindungan akan berkurangan mengikut pinjaman.

6. Tiada nilai tunai.

Bagi mereka yang aktif dalam pelaburan hartanah (jual-beli hartanah), setiap kali kita membuat pinjaman perumahan, kita perlu memohon plan MRTA dan sekiranya kita ingin menjual hartanah tersebut, kita perlu membatalkan MRTA tersebut. Dan seterusnya sekiranya jika kita ingin membeli hartanah lain, kita perlu mengambil sekali lagi MRTA yang lain. Dan sudah tentu pada masa itu umur kita telah meningkat dan menyebabkan premium lebih mahal. Kalau mahal masih ok lagi, tetapi kalau dah sakit sampai syarikat insurans pun dah tak nak amik kita sebagai pemegang polisi, macam mana?.....Masa tu dah tak de chance nak amik MRTA lagi.

Bagaimana AIA Investment link boleh dijadikan sebagai satu option dalam menggantikan MRTA/MLTA?

Ciri-Ciri AIA Investment Link

1.Bayaran secara berkala (regular), jadi tidak perlu masukkan bersama pinjaman, dan ini boleh mengelakkan kita daripada dikenakan faedah oleh bank.

2.Jumlah perlindungan sekata sepanjang tempoh caruman atau sehingga umur kita 100 tahun yang mana lebih dahulu.

3.Jumlah perlindungan yang fleksible. Boleh diubah mengikut keperluan perlindungan pinjaman.

4. Jumlah premium yang tetap. Walaupun umur meningkat, premium tetap sama. Ini akan menjimatkan kita dalam jangka masa panjang.

5. Tidak perlu menamatkan polisi sekiranya hartanah yang pinjamannya dilindungi oleh AIA Investment Link ingin dijual atau dipindah milik. Dan sekiranya kita ingin membeli hartanah baru, boleh gunakan polisi yang sedia ada untuk menjadi sebagai cagaran bayaran pinjaman sekiranya kita meninggal dunia atau lumpuh kekal keseluruhan.

6. Boleh digandingkan dengan pelbagai manfaat perlindungan lain yang agak penting seperti medical card, elaun hospital, elaun ICU, elaun pembedahan dan sebagainya

7.Ada nilai tunai dan perkongsian untung hasil dari keuntungan wang caruman yang dilaburkan oleh syarikat. Bagi tempoh masa yang panjang, cara ini lebih menjimatkan disebabkan kita tidak dikenakan interest atas premium sekiranya premium dimasukkan dalam jumlah pinjaman. Selain dari itu, jumlah peruntukan premium untuk simpanan selepas tahun ke 7 dan seterusnya adalah 100%.


Friday, November 12, 2010

1.Take 100% Responsibility For Your Life
They realized that when you say someone or something outside of yourself is preventing you from succeeding, you're giving away your power to that someone or something. You're saying, "You have more control over my life than I do!"
Successful people don't buy into this victim thinking. Rather, their personal credo is "If it's to be, it's up to me!"

2.Live Your Life "On Purpose"
Perhaps what separates these motivational superstars from others more than anything else is that they live their lives "on purpose." That is, they are doing what they believe they were put here to do.

3.Be Willing To Pay The Price For Your Dreams
Wanting a big house, a luxury car or a million dollars in the bank is all very nice, but the problem is that practically everyone wants these things. The question then is, "Are you willing to pay the price to get them?"

4.Stay Focused
Every day, we are bombarded with hundreds of tasks, messages and people all competing for our time. This is why the ability to focus on your goal is so critical to achieving it. Focusing requires giving up some things in the present because you know the time invested will pay off big-time down the road.

5.Become An Expert In Your Field
One striking factor about all motivational speakers is how seriously they take their profession. Their drive to be the best at what they do is phenomenal. They'll do almost anything if they think it will help improve their speaking skills.

6.Write Out A Plan For Achieving Your Goals
Taking the time to write out an action plan, or map, for how you're going to achieve your goals is one of the best ways to get there faster.

7.Never Give Up
It may sound simple, even obvious, but when you're truly committed to achieving your goal, giving up isn't even an option. You must be willing to do whatever it takes to make it happen.

8.Don't Delay
We must remember that we don't have forever. The clock is ticking, there are no time-outs, and sooner or later your number is going to be called. Top achievers know this, but rather than seeing it as something negative or depressing, they use it to spur them on to go after what they want as energetically and as passionately as possible.

Friday, November 05, 2010

Pastikan anda membeli insurans hayat daripada syarikat insurans berlesen melalui ejen insurans yang sah.
Membeli insurans hayat merupakan satu perkara yang penting sebagai jaminan kewangan keluarga di masa hadapan. Senarai syarikat insurans berlesen boleh diperolehi di laman web Bank Negara Malaysia dan sekiranya anda perlu maklumat lanjut, hubungi Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM).


Buat perbandingan kadar premium
Meneliti dan membuat perbandingan kadar premium dan manfaat insurans daripada beberapa syarikat insurans. Pastikan anda membuat perbandingan di antara polisi yang serupa kerana tidak semua polisi insurans mempunyai manfaat yang sama.


Fahami skop perlindungan, terma dan syarat polisi
Pastikan anda memahami semua peruntukan di dalam polisi yang ingin anda beli. Jika perlu, dapatkan penerangan daripada syarikat insurans. Berhati-hati jika anda dijanjikan bonus atau skala dividen.


Elakkan sebarang perlindungan yang tidak perlu
Jangan rasa tertekan untuk membeli produk-produk yang dipakej sekali yang mungkin mengandungi perlindungan tetap yang tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat pilihan bagi mendapatkan perlindungan tambahan atau rider dengan premium tambahan yang memberi nilai pulangan yang lebih baik.

Pastikan insurans hayat yang dicadangkan benar-benar sesuai untuk anda
Semak polisi yang dicadangkan dengan teliti bagi memastikan ia menepati keperluan peribadi anda.

Periksa tarikh insurans anda berkuat kuasa
Tarikh insurans anda berkuat kuasa mungkin berbeza daripada tarikh syarikat insurans anda mengeluarkan polisi itu. Tanya ejen insurans anda bilakah tarikh polisi anda berkuat kuasa.

Isi borang permohonan anda dengan teliti
Jangan menandatangani cadangan atau borang permohonan kosong. Pastikan semua maklumat di dalam borang cadangan anda lengkap dan tepat bagi mengelakkan kelewatan atau tuntutan ditolak.

Pastikan premium dibayar kepada syarikat insurans
Pastikan anda membuat pembayaran cek atau kiriman wang kepada syarikat insurans anda dan bukan kepada ejen insurans dan minta resit selepas pembayaran sebagai bukti pembayaran.

Baca polisi anda apabila anda menerimanya
Anda diberi masa selama 15 hari untuk meneliti kandungan polisi selepas menerimanya. Gunakan peluang ini untuk memastikan polisi itu benar-benar sesuai untuk anda.



Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!